KARAKTERISTIKE INDIGO GENERACIJE


Iako je oduvek bilo posebno senzibilne i nadarene dece u poslednje vreme primećujemo pravu "najezdu" malih genijalaca. Čini se da su se indigo deca počela učestalije javljati poslednjih 40 godina. To naravno ne znači da su sva deca rođena u tom periodu indigo deca, ali mnogi autori tvrde da od 1996. godine na ovamo čak 95% rođene dece spada u tu kategoriju (prema EASC-u).

Autor Lori Johnson sistematično je prišla toj pojavi podelivši indigo populaciju na nekoliko generacija, u zavisnosti od vremena njihovog rođenja. Pa tako ona razlikuje 5 indigo generacija te svakoj od njih pripisuje posebne osobine, specifičnost auričnih ovoja kao i vremenski okvir tvz. Godina Buđenja.

Prva generacija indigo dece rođena je između 1958-1968.godine. Autor ih naziva Alfa generacijom. Karakteriše ih plavo-zeleno-ljubičasti zaštitni sloj aure, najčešće maskiran mentalnim ili ljupkim okerom (radi se o bojama slojeva aure). Ti im ovoji služe kao svojevrstan štit, ugrađena zaštitna sklopka koja ih štiti od preteranih podražaja i spoljnih uticaja i omogućava im postepeno otkrivanje i razvijanje indigo potencijala. Istovremeno su im ti ovoji pomogli da se uklope u uobičajenu populaciju svog vremena koja još nije bila spremna za potpunu manifestaciju njihovih stvarnih sposobnosti. Iako se takva osoba još od detinjstva oseća drugačijom, kao da ne pripada porodici, mestu, zemlji ili vremenu u kojem se našla, i verovatno primećuje svoju izuzetnu senzibilnost i neke posebne darove, razlozi te izdvojenosti su joj nejasni i obično ih odbacuje ili racionalizuje. Tek kad dovoljno mentalno sazre da bi se mogla nositi sa svojim darovima, doživljava iskustvo Mračne noći Buđenja, ili kako to Lori Johnson naziva- razdoblje Saturnovog Povratka. Za ovu indigo generaciju taj se proces odvija između 1986-1996. godine. Tačnije, za svaku indigo osobu Razdoblje Buđenja započinje u njenoj 28. ili 29. godini života. Dužina tog procesa može varirati, ali obično traje 7 i po godina. Taj povratak k Sebi, i svojoj životnoj Misiji zna biti zaista težak. To je razdoblje puno zamki i problema, prepreka, bolesti, životnih teškoća i izazova koje služi za skidanje maski i privida, za otkrivanje njihovog istinskog potencijala i povratak k Sebi. Kasne tridesete su razdoblja oporavka i procvata psihičkih sposobnosti. Do tih je godina osoba imala dovoljno vremena da isproba, testira, istanča svoju intuiciju i nauči verovati svojim psihičkim sposobnostima, ali sad se njena moć i sposobnosti još produbljuju (jasna i nepogrešiva intuicija, snažno unutrašnje vodstvo i komunikacija s duhovnim svetovima, uvid u misli, osećaje i namere drugih ljudi, pristup paralelnim nivoima stvarnosti, istinski uvid u prirodu Vremena, svakodnevni sinhroniciteti, i mnogi drugi intrigantni darovi.) U tridesetim se kristališe i izuzetna isceliteljska moć ove kategorije ljudi. Alfa generacija indiga je već izašla iz faze buđenja, a neki od njih danas prelaze u svoju Oktarin fazu što znači razdoblje ekstremne senzibilnosti i još veće sposobnost uvida. Sudeći po Lorri Johnson tek tada (u 40-tim) počinje prava zabava! Više o tom procesu moći ćete pročitati u poglavlju Skidanje velova: Tranzicija iz Indiga u Oktarin, koje je u pripremi.

Druga indigo generacija ili Beta Generacija je ona rođena između 1968-1978. Ova je generacija takođe došla na svet sa svojim zaštitnim štitom tj. s plavo-zeleno-ljubičastim ovojem u auri. Razlika je u mentalnom okeru, koji se kod ove generacije ne može primetiti. Razdoblje Buđenja Sposobnosti za ovu generaciju je period od 1996-2006. Početak tog procesa je i dalje za većinu u 28. ili 29. godini za svaku osobu te generacije. Danas je deo Alfa Indiga u toj fazi Buđenja što znači da polagano postaju svesni svojih sposobnosti i prisećaju se svoje životne Misije. Jako se retko događa da osoba potpuno osvesti svoju Misiju i sposobnosti pre 30-te godine, pa budite strpljivi prema sebi. U tom periodu blede i nestaju zaštitni aurični slojevi i osoba se često može osećati ogoljeno, ranjivo i slomljeno, prolazi kroz snažne procese čišćenja na fizičkom i psihičkom nivou, te misli da ludi. Budite nežni i blagi prema sebi, poverite se bliskim osobama, potražite stručnu pomoć ako je potrebno (ali nastojte izbeći medikamente), potražite društvo sebi sličnih - oni vam mogu pružiti podršku i saosećanje koje vam je sad tako potrebno. Iznad svega, razvijajte svoju intuiciju i verujte svom unutrašnjem vodstvu. Svi odgovori su u vama! Ovo što vam se čini ludilom i bezdanom će proći – a na drugoj vas strani čekaju čuda!

Specifična karakteristika Alfa i Beta generacije je njihov izuzetno mladolik izgled - sve do starije dobi izgledaće znatno mlađi od svoje "stvarne" hronološke dobi, a većina će i živeti znatno duže od svojih vršnjaka. Pravu indigo zrelost i ova će generacija indiga, kao i ostale, doživeti tek u četrdesetim.

Gama Generacija je treća generacija indigovaca, rođena između 1978-1988. godine. Ovo je prva generacija s minimalnim zaštitnim ovojima. Ako uopšte imaju štit on je uglavnom ljubičast, katkad s naznakama Kristalne, ili Oktarin. Upravo je ova generaciju najčešće dijagnostifikovana kao deca s poremećajima u ponašanju ili s nekim oblikom hiperaktivnosti. Razdoblje Buđenja za ovu generaciju će biti između 2006-2016. godine, tj. u njihovim kasnim dvadesetim. U Oktarin fazu, takođe prelaze početkom četrdesetih.

Delta Generacija je četvrta generacija indigo dece. Ovo je prva generacija "čistih" indigovaca tj. njihove su aure čiste izražajne indigo plave boje, bez ikakvih obojenih zaštitnih slojeva. Neki među njima mogu imati kameleonski Oktarin ovoj. Sve to znači da je ova generacija ekstremno senzibilna i da im je podrebna vaša pomoć i podrška kako bi zaista pronašli sebe. Ova je grupa među najizraženijim hiperaktivcima i verovatno "izgaraju" u preteranoj stimulaciji i vrištavim podražajima modernog sveta. Tu spadaju indigo deca rođena između 1988-1998. Stvaranje tihe mirne oaze za vaše indigo dete biće puno prikladnija od propisivanja silnih lekova za smirenje i stabilizaciju (što je trenutno vrlo "popularno" u Americi). To uključuje korišćenje dubokih, toplih boja u njihovom okruženju (najbolje plavih i ljubičastih tonova), korišćenje umirujućih zvukova i sporih ritmova, izbegavanje velikih gužvi i visokih temperatura. Gledanje TV-a svedite na minimum, a po mogućnosti uklonite električne instalacije i aparate iz prostora u kojem dete spava i najčešće boravi. Ove iste preporuke umiriće i svako uznemireno Indigo dete. Što češći boravak u prirodi, penjanje po stablima ili ležanje u travi prave su blagodati za vašeg malog Indigovca. Usklađivanje s ritmovima prirode vraća im unutrašnju ravnotežu i mir. S obzirom da će ova grupa indigovaca imati izuzetno težak pubertet i vrlo verovatno će biti sklona zloupotrebi droga i alkohola te suicidalnom ponašanju-sleđenje ovih smernica biće delotvorna prevencija riskantnih oblika ponašanja. Pomozite detetu da pronađe oslonac u sebi. Više konkretnih smernica o odgoju takvog i ostale indigo dece možete pročitati u poglavlju Saveti za roditelje Indigo dece, koje je u pripremi. Razdoblje Buđenja za ovu generaciju biće od 2016-2026. godine-tj. u njihovoj 28. ili 29. godini.

Peta generacija Indigovaca, nazvana Omega Generacija uključuje decu rođenu u rasponu od 1998-2008. Sudeći po tvrdnjama Lorri Johnson ovo će biti poslednja generacija "čistih" indigovaca. Ova će generacija verovatno imati još veće probleme u prilagođavanju okruženju, a često će proživeti ekstremno teško detinjstvo. Među ovom decom postoji opasnost od teških oboljenja i povlačenja od spoljnog sveta poput autizma ili Aspergerova sindroma, a među njima je i velika stopa smrtnosti. Rezultat je to njihove ekstremne senzibilnosti i preranog razvoja Kristalnih tj. Oktarin obilježja. U zavisnosti od lokalnih uslova i individualnim faktorima ova će generacija svoj Saturnov Povratak proživljavati između 2026-2036.

Nakon 2036. godine naglo će opasti dolazak indigo dece na svet, i dalje će se rađati ali znatno ređe.

*Napomena: Ovi vremenski okviri su relativni – ako ste rođeni pre 1958. to ne isključuje mogućnost da spadate u indigo populaciju. To samo znači da je oko vas jako malo vama sličnih. Isto tako vaš period Buđenja može doći ranije nego je navedeno za vašu generaciju.

I ne zaboravite - Vi stvarate svoju sudbinu- radom na sebi i svesnošću možete zaobići mnoge neugodnosti i prepreke na svom putu, ali i ubrzati i produbiti svoj rast.