10 STVARI KOJE NIKADA NE TREBA DA TRPITE


Ako vas koči strah od neuspeha ili promene, vreme je da prestanete sa izgvorima.  Izgovori vas neće dovesti nigde. Donesite odluku još danas – recite „Dosta!“ izgovorima i pripremite se na bolje stvari.

Mnogi od nas su naučili ići kroz život mireći se sa neugodnim situacijama. Osim očitih negativnosti koje moramo primiti s osmehom u životu – loše vreme, gužva i plaćanje poreza, nema razloga za tolerisanjem „sive magle“ kojoj smo dopustili da se naseli u našim životima.

Naša tolerancija na te nedopustive stvari proširila se u svakom području našeg života. Tolerišemo nezdrave odnose, karijeru i posao zbog kojeg praktički jecamo svaki put kad se oglasi alarm ujutro. Najgore od svega je to što živimo bez životne strasti i zabave.

Kao društvo, čini mi se da smo usvojili ovaj stav ‘ne možemo imati sve što želimo’ u uverenju da je život težak. Pogrešno verujemo da niko nikada ne dobija sve što je zamislio i ako želimo uživati u nekim stvarima, moramo žrtvovati puno drugih. To uverenje nije samo depresivno, već je i potpuno neutemeljeno.  Svet je tu za naše zadovoljstvo i uživanje. Mi se ne bi trebali samo žalosno vući kroz život, već bi trebali uživati u njemu!

Odbacite već jednom svoj stav ‘ćuti i trpi’! Zapamtite, ni jedan trenutak u vašem životu ne smete tolerisati, trebate uživati i biti srećni. Počnite živeti svoj život još danas na najbolji mogući način i pogledajte ispod popis, kako bi prepoznali neke stvari koje trpite bez razloga.

1. Život bez strasti

Kako možemo prepoznati život koji se živi bez strasti? Kada živimo bez strasti, naši životi se mogu činiti teški, ništa nam lako ne dolazi, nemamo energije, trenuci istinske sreće su retki, a mi sumnjamo u naše sposobnosti i mogućnosti. S druge strane, kada strastveno živimo život, on je pun zabave i veselja! Sigurni smo u naše izbore i u ono što radimo – dobre stvari nam bez napora dolaze. Kao što možete videti, ogromne su razlike između života koji se sa strašću živi i bez nje. Živeti život usklađen sa svojim strastima jedna je od najvažnijih stvari koju ikada možete učiniti. Dakle, živite život koji volite i sva životna vrata će vam se otvoriti.

2. Štetni odnosi

Štetni ili iscrpljujući odnosi ne bi trebali biti deo vašeg života. Mi smo onakvi kakvi su ljudi oko nas – dakle, trebamo se okružiti samo s onim osobama koje nas inspirišu, podstiču, daju nam podršku i koje nas vole. Ako trenutno u vašem životu postoje odnosi zbog kojih ste nesrećni, zbog kojih se osećate bezvredno  ili iscrpljeno onda ih morate pustiti. Ponekad, prekidanje svih veza s nekim može izgledati neverovatno teško ili gotovo nemoguće za napraviti. Često se brinemo o povređenosti osećaja drugih osoba nakon prekida, bez obzira na to kako su nas oni povredili. Ali zapitajte se – volite li sebe više od tog odnosa? Vi ste najvažnija osoba u vašem životu, a da bi bili srećni i uspešni trebate imati brižne i tople odnose koji vam pružaju podršku. Koristite Zakon privlačnosti kako bi pronašli pravu ljubav.

3. Nered

U potrošačkom društvu, postali smo kraljevi i kraljice nereda! Kupujemo stvari da nam prođe vreme, da bi održali korak s najnovijom modom; ali što je najvažnije od svega, mi kupujemo da odvratimo misli od naših nevolja. Problem je u tome što s vremenom, stvari koje kupimo, koje su jednom bile nešto u čemu smo uživali, nakon nekog vremena postaju nepotreban nered koji nam stoji na putu. Pretrpano okruženje znači pretrpan um. Dakle, rešite se nepotrebnih stvari. Jer one su tačno ono što jesu – stvari. Jednom kad ih se rešite, ponovo ćete imati energije za kreativnost  i bićete motivisani za važnije ciljeve.

4. Život bez zabave

Kako trenutno izgleda vaš koncept prioriteta između posla i „životnog stila“ koji uključuje brigu o sebi, užitke, porodicu, duhovnost? Ako vaga pokazuje više u smeru rada i odgovornosti, onda je vreme da malo počnete živeti!  Karijera i finansije vam mogu biti od velike važnosti, ali kada dopustite da vaše ‘vreme za igru’ sklizne u nepostojanje, uskoro možete početi osećati posledice. Svakako uložite dovoljno vremena u zabavu; smejte se često s prijateljima, uživajte u svojim strastima, putujte. Ispunite svoje dane zabavom i shvatićete da ste postali produktivniji u drugim područjima svog života.

5. Izgovori

Šta je gore – žaljenje zbog neuspeha ili žaljenje zbog toga što nikad niste ni pokušali? Ponekad pokušamo nešto i ne uspe nam; međutim, iz tih neuspeha mi izvlačimo važne životne lekcije koje nam pomažu da sledeći put uspemo. Ako vas strah od neuspeha ili promene koči, vreme je da prestanete s izgovorima.  Izgovori vas neće dovesti nigde. Donesite odluku još danas – recite „Dosta!“ izgovorima i pripremite se na bolje stvari.

6. Loše zdravlje

Naša tela su jedina stvar na ovom svetu s kojom smo rođeni i s kojom ćemo umreti. To je ono što nam omogućava da uživamo u ovoj prilici poznatoj kao život i da činimo stvari koje nas čine srećnima. Stoga, kad zloupotrebljavamo naša tela i maltretiramo ih s brzom hranom, cigaretama, prekomernom količinom alkohola, drogom  ili s nedostatkom vežbanja – počinjemo izgledati i osećati se loše i ne možemo živeti život u potpunosti. Odnosite se prema svom telu kao prema hramu. Zamislite da sutra ne postoji i još danas se počnite bolje brinuti o sebi.

7. Negativnost

Ako želite uživati u pozitivnosti i imati veliki, široki osmeh na licu – onda bi trebali pokazati apsolutnu nultu toleranciju prema negativnosti. Kada dopustimo da negativnost uđe u naš život ili misli, ne ostavljamo sebi prostora za kreativnost i uspešno razmišljanje. Energija naših misli i emocija direktno utiče na naša dnevna iskustva.  Dakle, probajte zanemariti negativnosti koje se pojavljuju u vašem umu. Skrenite pažnju na stvari, ljude, mesta i prošla vremena koja vas inspirišu i pune pozitivnošću.

8. Nezadovoljavajući posao

Provodimo većinu naših života radeći pa zašto gubiti toliko vremena na nešto što nas čini nesrećnim? Naš posao nam uzima veliki dio našeg vremena i zbog toga može imati dramatičan uticaj na sva ostala područja našeg života; na naše veze, naše zdravlje, naše finansije. Dakle, kada loše izaberemo naš posao, ostala područja našeg života pate. Svi mi moramo prihvatiti određeni posao iz nužde u nekom trenutku, međutim, ako ste morali prihvatiti posao kako bi platili račune, a taj posao vas ne ispunjava,  onda morate biti sigurni da imate plan delovanja kada se pojavi sledeća prilika. Nemojte se pomiriti s nečim što ne volite. Srećna i ispunjena karijera je obično ostvariva kada radimo sa strašću. Ako je to za sada nemoguće, napravite potrebne promene kako bi se osigurali da ćete biti spremni u vreme kada to bude moguće.

  1. 9. Finansijske brige

Kao što bi vam svako ko ima novčane probleme mogao reći  – finansijski problemi mogu okrenuti život naglavačke. Nesrećna činjenica je da novac pomaže svetu da se okreće. Ili, bolje rečeno, može vam pomoći da učinite ono što želite bez stresa i brige. Ako želite živeti srećan život bez stresa, morate se rešiti vaših finansijskih briga. Ako imate finansijske brige – opustite se. Ne postoji ništa toliko veliko da se ne možete nositi s tim. Nađite honorarni posao, prodajte deo neiskorištenih stvari i počnite se prijavljivati za bolje plaćene poslove. Neke stvari u životu nisu vredne stresa.

10. Život van svojih ideala

Živite li trenutno svoju istinu? Život bez integriteta uvek će biti nesrećan. Kada napravimo grešku i ne živimo u skladu s vrednostima koje zastupamo, ništa nam lako ne dolazi, osećamo se krivim, nemamo energije i nesrećni smo. Samo kad izaberemo živeti u skladu s onim što smatramo ispravnim i vrednim u životu  postajemo najbolji što možemo biti i uživamo u istinskoj sreći.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić