ZNAČENJE I POREKLO IMENA ELENA


Ime Elena je grčkog porekla i simbol je veličanstvenje lepote, a značenje je „sunčeva svetlost“. Uzvišena i blistava, Elena je jedan od oblika imena Helene, koja je kod nas najpoznatija kao Jelena.

Šta Znači Ime Elena?

Elena je žensko ime i verzija imena Helena koja potiče iz grčke Hēlēnē (Ελένη), što je bilo ime čuvene lepotice iz priče o Trojanskom ratu u grčkoj mitologiji. Postoje dve moguće etimologije za ovo ime. Jedna je da je Elena izvedeno od reči "hēliosa", što je grčka reč za "sunce", tako da Helen znači " sunčevi zraci ", „sunčeva svetlost“. Drugo, to bi mogla biti grčka reč za "Grčka" (Hellēn), ali ovo nije široko rasprostranjeno tumačenje. S obzirom na legendarnu lepotu Helene iz Troje koja je obasjala sve (lice koje bi moglo lansirati hiljadu brodova), sunčeva svetlost ili zraka svetla izgleda mnogo bolje. U svakom slučaju, ovo drevno ime grčkog porekla ima mnoštvo varijacija širom Evrope, kao što su Helen, Hélne, Ellen, Elaine, Eleanor, Ella i čak Nell. Elena je poznati italijanski i španski oblik imena Helena.

POPULARNOST IMENA ELENA

Ime Elena je u raznim oblicima rasprostranjeno širom sveta. Sve oblike i nadimke za ime Elena možete naći na dnu teksta.

Na Našem Podneblju

Ime Elena je u Republici Srpskoj već godinama među 20 najpopularnijih ženskih imena, a među najpopularnijim su prisutne i Helena i Jelena. U Federaciji BiH je Elena zauzela 72. mesto, a na području Beograda su se i Elena i Helena našle među prvih 20 imena. Ime se našlo među prvih 30 takođe na listi najpopularnijih splitskih imena.

U Ostalim Zemljama

Kao što smo rekli, razni oblici imena Helena su popularni širom sveta. Ali baš za oblik Elena se može reći da je u svetskom trendu. U Španiji je ova varijanta imena bila oduvek omiljena, ali npr. u Nemačkoj je poznatija bila Helene. Ali to se promenilo i Elena je osvojila top liste širom Evrope:

Elena je u Španiji veoma često i rado davano ime. Prošle godine se našla na 23. mestu na listi „ženska španska imena“

U Moskvi je Elena dospela na takođe među 50 najpopularnijih ruskih imena.

U Nemačkoj takođe je Elena na top listi najpopularnijih imena za devojčice.

Oblici i Nadimci Imena Elena

Kod nas najčešći oblici su Jelena, Helena, Lela, Lena, Lenka, Lenče. A ovo su oblici koji su zastupljeni širom sveta: Aline, Alena, Alenka, Alina, Aljona, Alyona, Eileen, Élaine, Elena, Eleni, Ellena, Elina, Eliane, Elin, Ella, Ellah, Ellen, Helen, Helene, Helin, Heli, Heley, Heliane, Hella, Hely, Nel, Nele, Nelly, Nene, Olena, Ylène, Ylenia i grči Ελένη, Έλενα.

(znacenje-imena.com)