MAGNEZIJUM – ČUDESAN LEK ZA VAŠU PSIHU


Mentalne bolesti glavni su razlog za poteškoće u celom svetu. Takođe, anksiozni poremećaj je jedan od najčešćih mentalnih bolesti. Panični poremećaji, generalizovani anksiozni poremećaj, agorafobija, socijalni anksiozni poremećaj i druge fobije, sve je to povezano sa anksioznošću. Obično se manifestuju kao napadi panike i teskobe. To je očekivano ​​jer je panika reakcija tela na trenutne pretnje, dok se teskoba javlja kada telo predviđa neku pretnju.

Dostupne su različite vrste tretmana, od kojih je manje poznat, ali potpuno prirodan i izuzetno učinkovit lek – magnezijum. Njegova korisnost u lečenju anksioznosti dala mu je nazive kao što je “prirodni valij”. Štaviše, on je takođe važan za mnoge metaboličke funkcije.

Ali većina ljudi ne konzumira potrebne količine magnezijuma. Nije ni čudo da se, s obzirom na to da se stopa potrošnje smanjila, povećalo nivo teskobe u celom svetu. Odrasli bi trebali uzimati oko 400 miligrama dnevno, ali u Americi, prosečni unos je samo oko pola tog iznosa.

Kako ćete znati da vam nedostaje magnezijuma?

Čak i ako nemate klinički dijagnostifikovan anksiozni poremećaj, možda patite od stresa i teskobe. To se pogoršava ako vaše telo nema potrebnu količinu magnezijuma. Možda ćete patiti od nesanice. Teško ćete zaspati. Najmanje stvari će vas iritirati i bićete vrlo osetljivi na sve vrste zvukova. Nećete moći objasniti zašto se osećate tako nemirno i depresivno.

Osim ovih mentalnih simptoma, osećaćete bolove u mišićima, piše The minds journal. Dolaziće do grčeva i drhtanja. Kosti će takođe postati slabe. Naučnici su sada sigurni da pravilan unos magnezijuma može pomoći u rešavanju tih simptoma teskobe kod ljudi. Jedan od najjednostavnijih načina da nadopunite svoju količinu magnezijuma jeste to što ćete ga popiti, a ispod ćete pronaći fantastičan recept koji će ukloniti sve vaše brige.

 

 

Kako magnezij pomaže kod anksioznosti?

Pre prelaska na recept, takođe je važno razumeti kako tačno magnezijum deluje u ublažavanju teskobe. Ima različite funkcije od kojih neke mogu biti iznenađujuće.

1. Stimuliše proizvodnju GABA

GABA ili gama-aminobutirna kiselina je neurotransmiter koji opušta mozak. Kada se smanjuje proizvodnja GABA-e, mozak je uvek aktivan i osećaćete se nemirno i dezorijentisano. Možete početi paničariti, razviti sve vrste anksioznih poremećaja pa čak i patiti od IBS-a (sindroma iritablinog creva). Magnezijum se veže i stimuliše GABA receptore u vašem mozgu i tada se osećate mirnije.

2. Smanjuje nivoe kortizola i epinefrina

Ako su vam mišići zategnuti, a vi dobijate grčeve, najverovatnije vam nedostaje magnezijuma u telu. Iz tog razloga vaše telo proizvodi više adrenalina i kortizola, a to su hormoni stresa. Povišeni nivoi kortizola mogu uzrokovati mnoge mentalne poremećaje, uključujući anksioznost i amneziju. Konzumiranje magnezijuma će opustiti mišiće i sprečiti ostalo.

3. Sprečava upalu

Bilo koji deo vašeg tela može postati upaljen i kada se to dogodi u mozgu, možete postati teskobni i depresivni. Citokini su tvari koje uzrokuju upalu i za koje je utvrđeno da doprinose stvaranju raznih mentalnih poremećaja kao i samoubilačkih misli. Magnezijum deluje protivumupalno i nedostatak magnezija povezan je s većim rizikom od upale.

4. Lečenje depresije

Anksioznost i depresija se obično javljaju zajedno, a magnezijum se može koristiti za lečenje i jednog i drugog. Uzimanje dodataka može imati ogroman učinak na depresiju u samo sedam dana. Razlog tome je što magnezijum povećava količinu serotonina ili hormona sreće u telu. Ovo povećanje serotonina takođe može pomoći ženama koje pate od depresije koja se javlja kao deo predmenstrualnog sindroma. Štaviše, magnezijum može čak smiriti menstrualne grčeve.

5. Stabilizovanje nivoa šećera u krvi

To je izuzetno važno za funkcionisanje vašeg mozga jer mozak upotrebljava uglavnom glukozu u vašem telu. Kada nivo glukoze padne, telo oseća stres i počinje proizvoditi hormone stresa. Oni koji to redovno doživljavaju mogu svedočiti o količini teskobe koju izaziva. Držeći se pravilne, zdrave prehrane i osiguravajući da su nivoi magnezijima visoki, možete osigurati da nivo šećera u krvi ostane stabilan.

6. Bolja kontrola nad svojim životom

Neprestani unos magnezijuma pomoći će vam da čvrsto držite uzde svog života. Bićete u dobrom raspoloženju, nećete osećati stres, bolje ćete se koncentrisati, više nećete žuditi za različitom hranom, osećaćete se energičnije i odmornije nakon spavanja. Koliko god vam se ova promena može činiti malena, uveliko će uticati na svaki drugi aspekt vašeg života i više se nećete osećati preplavljeni svime što se događa oko vas.

 

 

Čarobni magnezijski napitak

Da biste napravili ovo čudesno piće koje će se pobrinuti da unesete u telo dovoljno magnezijuma, ovo su sastojci koje trebate:

Šoljica spanaća ili kelja

Banana

1 kašika kakaoa u prahu

1 kašika meda ili agava nektara

Lopatica proteina u prahu (ako ste tome skloni)

Šoljica bademovog mleka bez dodanih sladila.

Samo pomešajte sve ovo zajedno i imate sjajan, ukusan shake.

Takođe možete odabrati i drugo lisnato povrće, semenke bundeve, indijske oraščiće, tamnu čokoladu i avokado i učiniti ih delom vašeg pića jer svi ovi sastojci sadrže visok nivo magnezijuma. U redovnoj prehrani, cele žitarice i tofu mogu se upotrebiti kako bi se osiguralo da ne dođe do nedostatka magnezijuma.

(Atma.hr)