OTERAJTE KOMARCE POMOĆU ETERIČNIH ULJA


Osim već gotovih sredstava iz apoteke, kao zaštita od komaraca poslužiće vam neka prirodna sredstva, a najpre eterična ulja. Tu spadaju ulje citronele, limunskog eukaliptusa, ruzmarina, ricinusa, cimeta, karanfilića... Najjednostavnije je da nekoliko kapi ulja po izboru pomešate sa maslinovim uljem i da time premažete isturene delove kože. A, ako želite da komarce držite podalje od svoje kuće ili stana, onda ulje nakapajte na gazu i ostavite da stoji pored otvorenog prozora.

 

Ulje citronele čest je sastojak losiona, sprejeva i mirisnih sveća za rasterivanje komaraca, a naučno je dokazana njegova efikasnost. Naime, ljudi koji se nalaze u blizini sveća koje sadrže ulje citronele znatno su zaštićeniji od ujeda komaraca. Boravak u blizini mirisnih štapića sa uljem citronele ne daje tako dobre rezultate, ali smanjuje mogućnost da se komarci baš na vas ustreme.

 

l ulje limunskog eukaliptusa, dokazano je, pruža najefikasniju zaštitu, ali treba znati da u većim količinama može da bude opasno i da se, stoga, preporučuje da ga ne koriste deca mlađa od tri godine. Sredstvo na bazi ovog ulja možete da napravite tako što ćete ulje limuna eukaliptusa pomešati sa suncokretovim uljem, u razmeri 1:10 i time premazati kožu.

 

Ili, napravite sredstvo od 20 kapi ulja eukaliptusa, 20 kapi kedrovog ulja, 10 kapi ulja geranijuma i 60 ml ulja jojobe. Sve dobro promešajte i pustite da odstoji oko sat vremena, pa nanesite na kožu, vodeći računa o tome da ne dospe u oči. Ovaj preparat će držati komarce na velikoj udaljenosti i to oko tri sata.

 

Kada je reč o biljkama koje štite od komaraca, tu spadaju vanila, lavanda, majčina dušica... Cvetovima lavande istrljajte vrat, zglobove, deo iza ušiju i kolena. Na ista mesta nanosi se i ekstrakt ili esencijalno ulje vanile. Komarci ne podnose ni miris bosiljka. Zasadite ga na terasi ili u bašti.

 

Efikasno a verovatno najjeftine sredstvo protiv komaraca je jabukovo sirće. Namažite njima isturene delove kože ili ga popijte razblaženo sa vodom.

 

Izvor: Novosti.rs