×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: /home/webastrolog/public_html/pluginsDSsystemDSjcemediaboxDSaddons

Živa na termometru se polako penje, što mnogima izaziva probleme u svakodnevnim aktivnostima. Znojimo se, iscrpljeni smo i uznemireni. Evo šta treba da uradite da biste lakše "preživeli" velike vrućine, bez obzira na to gde se nalazite.

Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost

Bez obzira na to da li ste na moru ili u gradu, izbegavajte direktnu sunčevu svetlost, naročito između 11 i 15 sati, jer je tada ultravioletno zračenje najjače. Ako ipak morate da napustite kuću i izađete napolje, stavite vaš najlepši šešir ili kačket na glavu i telo zaštite odgovarajućom odećom.

Zaštitite oči

Ultraljubičasti zraci mogu negativno da utiču i na naše oči, tako da je važno da i njih zaštitite. Istraživanja su pokazala da negativne efekte na podnevnom suncu možete izbeći ako nosite naočare za sunce sa filterima protiv UV zračenja. Izaberite naočare za sunce koje pokrivaju dobar deo oko očiju i sprečavaju prodor sunčeve svetlosti sa strane.

Zaštita od sunca

Sve izložene delove kože namažite kremom za sunčanje sa minimalnim faktorom 15. Ne zaboravite da namažete uši, zadnji deo vrata i kapke.

Ne naprežite se previše

Vežba na visokim temperaturama dodatno povećava temperaturu tela, što povećava znojenje i dehidrataciju organizma. To može dovesti do mišićnih grčeva, inercije i umora, a u težim slučajevima, toplotnog udara. Ograničite količinu aktivnosti koje radite tokom dana, izbegavajte da šetate u najtoplijim časovima.

Ne preterujte sa rashladnim uređajima

Ako je potrebno da se kuća ohladi ventilatorom ili klima uređajem, uvek obratite pažnju na razliku u temperaturi, pazite da razlika između temperature sobe i spoljašnje ne ide iznad 7 stepeni Celzijusa, kako ne bi izlagali svoje telo toplotnom udaru.

Pijte dovoljno tečnosti

Prosečna osoba u toku dana treba piti 8 čaša obične vode, a kada ste izloženi visokim temperaturama, ovaj iznos treba povećati kako ne bi došlo do dehidratacije. Uvek kod sebe imajte nešto za piće, a najbolje je blago ohladiti običnu vodu.

(Zenskimagazin.rs)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner