9 ZNAKOVA DA VAS JE ISCRPELA NEGATIVNA ENERGIJA


Negativna energija zaista može iscrpiti. Negativna energija može se smatrati niskom tačkom raspoloženja koje prožima vaše celo telo i one oko vas. Vi verovatno primećujete tu negativnu energiju, a primećuju je i ljudi oko vas. Dakle, odlično je ako možete prepoznati negativnu energiju, jer onda možete promeniti dan i početi podizati vaše raspoloženje i nivo energije.

Kao sertifikovani zdravstveni trener, radim sa strankama na oslobađanju od negativne energije i na fokusiranju na pozitivne elemente koji mogu doneti radost i produktivnost u život i učiniti nas i one oko nas srećnijim.

Naše dnevno raspoloženje može pokazivati neku vrstu zaraznog efekta – možemo učiniti da se druge osobe osećaju sjajno u našem društvu ili ih možemo oneraspoložiti. Jasno, prvi izbor je verovatno onaj koji preferirate, jer kad se osećate energično i uzbuđeno automatski poboljšavate svoje zdravlje i ukupan kvalitet života.

Evo devet znakova koji vam mogu reći imate li negativnu energiju i trebate li nešto promeniti kako bi stvorili više pozitivne energije i radosti u svom životu.

1. Primećujete lošu energiju u drugima

“Mi oslikavamo govor tela i energiju onima oko nas”, kaže lični trener Susie Lemmer. “Ako osećate lošu energiju u komunikaciji sa drugim ljudima, možda ste uzrok upravo vi.”, kaže ona.

Dakle, proverite sebe i razmislite je li problem u vama i trebate li možda promeniti svoj stav. Lemmer kaže da je najbolji način provere da se zapitate bi li želeli sudelovati u razgovoru sa samim sobom da ste neko drugi. Budite iskreni. Ako shvatite da negativna energija dolazi od vas, a ne od nekog drugog, pristojno se izvinite i recite da morate negde otići.

2. Radite do kasno u noć

Nakon dugog dana na poslu, možda ćete osetiti veću negativnost ako se suočavate sa stresom sami  kod kuće. “Tokom celog radnog dana smanjuje se i mentalna i fizička energija, što znači da će vaša tolerancija za stres i motivacija za komplikovane mentalne zadatke biti vrlo niska nakon radnog dana”, kaže terapeutkinja Chelsea Hudson.

Pokušajte radni stres ne nositi sa sobom. Hudson kaže da je stvaranje popisa obveza za sledeći dan  sjajan način da se pripremite i stavite stres na stranu kada se vraćate kući. Ako radite kod kuće, možete stvoriti zaseban prostor posvećen poslu.

3. Vaš životni prostor je komplikovan

“Kada živite sa nekim, više ćete puta imati priliku videti drugu osobu umornu, bolesnu i razdražljivu”, kaže Hudson. Bilo da živite sa cimerom, sa najboljim prijateljem ili sa partnerom, negativna energija se može pojaviti u kući kada je raspored različit.

“Zajednički život će vam dati bolji uvid u to kako se vaš partner nosi sa stresom i iscrpljenošću. Vrlo je moguće da će se vaše navike razlikovati – kaže Hudson, te preporučuje da sednete sa svojim partnerom i komunicirate kako bi došli do odgovarajućeg kompromisa.

 

 

4. Upoređujete sebe s drugima

“Mi živimo u stanju konstantnog upoređivanja šta nemamo i šta nismo postigli”, kaže Hudson.

“Umesto da pokušavate živeti po standardu površnih snimki tuđih života, prepoznajte i cenite sebe sa dostojanstvom sa kojim se odnosite prema drugim ljudima, žrtve koje ste napravili za svoje najmilije ili postizanje vrednog cilja  i mala dela dobrote su verovatno prošla nezapaženo od većine ljudi.”, ona savjetuje.

5. Vaš raspored je previše zatrpan

Kada je vaš raspored previše zatrpan i užurban i trčite okolo od mesta do mesta, teško je ne biti  negativan i anksiozan. Ako osećate ovakav pritisak, možda je vreme da učinite nešto zabavno, za sebe, što vam može ulepšati vaš dan. Priuštite si nešto posebno svaki mesec ili sedmicu. To može biti bilo što – od masaže do omiljenog jela nedeljom. Nagradite se za dugu radnu sedmicu.

6. Depresivni ste

Ako ste primetili simptome depresije, to je jasan signal negativne energije i njenog uticaja na vaš život. “Depresija nije odbijanje pozitivnosti ili nespremnost uključivanja u srećne aktivnosti”, kaže Hudson.”Umesto toga, sama priroda bolesti čini gotovo nemoguće naterati samog sebe da se osećate srećno i motivisano.”

7. Vrlo ste emocionalni

Ako se često osećate previše emotivno i emocije vas guše više nego što je normalno, možda trošite previše vremena baveći se negativnom energijom. Često pokušavamo odagnati te emocije iz naših života, ali one zapravo mogu biti dobar znak upozorenja da nešto u svom životu treba promeniti.

“Kad opazite emocije u obliku fizičke senzacije poput lupanja srca ili znojnih dlanova, umesto da pokušavate zanemariti te senzacije, omogućite im da jednostavno prođu kroz telo kao talas. Sa emocijama možete biti sigurni u dve stvari: emocionalne reakcije svi imaju i na kraju sve one prođu “, kaže Hudson.” Ako bez osuđivanja posmatrate njihovu prisutnost, oni će brže dostići svoj vrhunac i na kraju se istrošiti bez vašeg uloženog truda”, dodaje ona.

 

 

8. Provodite previše vremena na „Facebook“ – u

Ako previše vremena provodite na društvenim mrežama, to može naštetiti vašem zdravlju i uzrokovati osećaj ljubomore ili anksioznosti kada posmatrate živote drugih ljudi, savetuje Hudson. Takva negativnost se onda prenosi u celi vaš dan.

“Tokom vremena, fizičke posledice tih emocija mogu dovesti do oslabljenog imunološkog sistema usled hroničnog oslobađanja kortizola”, kaže ona. Ograničite vreme na društvenim mrežama  i bićete srećniji veći deo dana. Općšte preporučeno ograničenje je dva sata dnevno, posebno za ljude koji imaju decu, savetuje dr Douglas Gentile, direktor „Media Research Lab“ na „Iowa State University“.

9. Praktikujete negativan unutrašnji govor

Ako stalno praktikujete negativan unutrašnji govor: “Ne mogu to učiniti” ili “Izgledam užasno u ovim hlačama,” morate poraditi na sticanju optimizma na redovnoj osnovi. Pozitivne afirmacije i svakodnevno postavljanje namere mogu vam pomoći da se oslobodite od negativne, otrovne energije. Recite sebi kako ste neverovatni gledajući se u ogledalo svaki dan i vaše raspoloženje će biti sve bolje i bolje.

Kada se osećate depresivno, dobra ideja je da isprobate i pomak perspektive i eliminišete otrovne elemente iz tela kako bi se osećali srećnije. Uživanje u životu je tako važno za zdravlje, a najbolji način da to postignete je da smanjite negativnu energiju.

Izvor: theearthchild / prevod: ATMA