ANTISTRES SAVETNIK: OVO JE VODIČ ZA MIRAN ŽIVOT!


Jedan od najvećih izvora stresa jeste nedostatak vremena. Ipak, deset minuta uvek možete da pronađete. Toliko pokušajte da rezervišete za meditaciju. Ona vas na najbrži način dovodi do višeg nivoa razumevanja i tada stres i nema veliki značaj zbog mira koji ste postigli. Tehnike meditacije stres pretva-raju u snagu. Drugi važan način oslobađanja od stresa jesu životinje. Malo šta može tako da nam podigne raspoloženje posle iscrpljujućeg dana kao oduševljeni pozdrav kućnog ljubimca.

Životinje pozitivno deluju na mentalno zdravlje, leče usamljenost i stres, a svojim ponašanjem uče nas kako da posmatramo i slušamo okolinu. Iako iritantno lajanje pasa ili destruktivno grebanje mačaka može da stvori napetost u kući, uz dresuru nestaju mane, a ostaju pozitivni psihološki efekti.

 

Uživajte i u gužvi

Nije lako ostati miran u uzavrelom saobraćajnom špicu, bez obzira na to da li ste vozač ili suvozač. Pokušajte da vreme u koloni iskoristite za vežbanje strpljenja i razumevanja za druge. Dišite polako i duboko i pratite svoj dah. Ako uspete da ostanete opušteni u takvoj gužvi, malo je stresnih si-tuacija koje nećete moći da prevladate.

 

Pišite

Oslobodite se stresa tako da negativne emocije izbacite iz tela pišući. Uzmite olovku u ruke i zapišite misli i dileme koje vas muče.

 

 

Iskoristite vest

Promenite način na koji doživljavate loše vesti koje dolaze do vas. Ne skrivaj-te se od činjenica. Apatija i nezainte-resovanost mogu da izazovu jednako štete koliko i stres i depresija. Umesto da dignete ruke od svega, iskoristite vest kako biste pronašli deo rešenja određenog problema. Pronađite pravi način da se uključite i pomognete onima koji pate.

 

Koračajte nežno

Kad smo pod stresom, hodamo čvrsto, lupajući pri svakom koraku. Zamislite da hodate po cvetu lotosa, nežno i mekano. Na taj način isključićete se iz sveta i za tren oka naći na nekom mirnijem i prijatnijem mestu.

 

 

Usredsredite se

Umesto da obavljate nekoliko zadataka istovremeno, u određeno vreme posvetite se jednom poslu ili jednoj osobi. Kad savladate lepršavost duha i usmerite pažnju, lakše ćete kontrolisati stres.

 

Volite svim srcem

Orgazmom se postiže oslobađanje ekscesivne bioenergije, uz dodatno emocionalno „oslobađanje“, kao i nezaobilazne negativne posledice blokiranja seksualne energije (Wilhelm Reich). Nežnosti koje partneri razme-njuju pre, za vreme i nakon odnosa, kao i bliski kontakt, dodir kože, potpomažu održavanju povišenog nivoa oksitocina i relaksirajućem efektu fizičke ljubavi. Opuštanje je posledica seksualnog odnosa kojim se potpuno eliminiše nivo svakodnevnog stresa. No, blagotvorno deluje samo u jedinstvu sa pozitivnim emotivnim stanjima. Voleti je antistresno. Užitak i relaksacija u isto vreme. Pogotovo ako dišete zajedno.

 

Recite da promenama

Velik broj žena uspešno se nosi sa hormonalnim promenama uzrokovanim menstrualnim ciklusom dok se ne dogodi neka uznemirujuća stresna situacija koja poremeti njihovu osetljivu ravnotežu. Mnoge žene traže medicinsku i psihološku pomoć zbog tegoba uzrokovanih PMS-om. Kada se na neko vreme stres u njihovom životu smanji, pomoć prestaje da im bude potrebna. Stres može da pogorša valunge u menopauzi i da oteža dodatno hormonalno lečenje. Pro-mena životnih navika poput uvođenja te-lesne aktivnosti ili posvećivanja više vremena isključivo sebi, može da umanji stres i sve njegove posledice.

 

 

Ishranom do zdravlja

Stres je biološka reakcija na situaciju u kojoj pritisak postane toliko jak da naše telo s njim više ne može da se nosi. Važno je da uočite prve upozoravajuće znake kako biste delovali pre nego što stres izmakne kontroli. Mnogi ljudi pod stresom, koji je većinom rezultat prezaposlenosti, dobijaju ekceme i lišajeve. Rešenje je u ishrani. Jedite redovno jer stres utiče na nivo šećera u krvi. Tri obroka na dan, od kojih će se svaki sastojati od najmanje 40 odsto proteina, kao i nezaslađeni međuobroci, održaće nivo šećera stabilnim, a vas napuniti energijom.

 

Muzika za moje uši

Muzika smanjuje stres i depresiju, a podstiče relaksaciju i san. Brzi ritmovi razbuđuju um, čine ga opreznijim i bržim. Spora muzika smiruje i opušta mozak. Ona, takođe, podstiče nervni sistem da uspori disanje i broj otkucaja srca. Klasična muzika ima mnoge prednosti zbog harmoničnog spoja više instrumenata i zbog toga što ne iritira bubne opne. Pomaže pri varenju jer smanjuje nivo hormona stresa, a neophodni sastojci iz hrane bolje se apsorbuju. Ne zaboravite da mozak stimulišete slušanjem bilo koje vrste muzike.

 

Povežite se

Postavite ljubav i prijateljstvo na prvo mesto. Ugovarajte susrete i sastanke kao što ugovarate termin kod lekara: s odgovornošću i poštovanjem. Bliskost sa dragim osobama može da poboljša rad srca, podstakne izlučivanje hormona oksitocina, ključnog za zbližavanje i osećaj poverenja. Njegovo delovanje smanjuje strah i pomaže u sprečavanju zdravstvenih tegoba izazvanih usamljenošću.

 

 

Udahnite-izdahnite

Jedan od najbržih i najefikasnijih načina uklanjanja napetosti jeste pravilno disanje. Tehnike poput pranajame preporučljivo je da se izvode dva puta na dan. Vrlo su delotvorne jer brzo i pozitivno utiču na nervni sistem, sma-njuju srčani pritisak i poboljšavaju cirkulaciju. Određene tehnike disanja mogu da pomognu u smanjivanju stresa.

Disanje je jedina od osnovnih telesnih funkcija koja može svesno da se kontroliše. Svesno duboko disanje uz širenje abdomena, na primer, može da uspori puls. Telo dobija više kiseonika, što um dovodi u bistrije stanje. Posle stresne situacije preporučuje se da duboko udahnete i nastavite lagano i ujednačeno disanje. Sa svakim udisajem osetite kako se stomak kreće i kako se opuštaju stomačni mišići. Isprobajte pranajame! Zatvorite desnu nozdrvu desnim palcem, pa duboko i lagano dišite na levu, s pauzom od nekoliko sekundi između udaha i izdaha. Ponovite desetak puta, pa pređite na drugu nozdrvu.

Odvojte neko vreme za ćutanje.Obratite pažnju na unutrašnji život i razvijte veru u intuiciju...

 

Pronađite svoju afirmaciju

Zapamtite od tri do pet izreka ili mantri koje će vas vratiti u život kada stvari krenu u lošem smeru. Na primer: „Mogu ja to“ ili „Šta me ne uništi, učiniće me jačom“. Ili zamislite neku lepu sliku koja će vam poslužiti kao utočište u trenucima stresa: pogled s najlepšeg mesta na plaži, stazu u šumi kojom rado šetate ili nešto drugo, vama posebno drago.

 

 

Budite zahvalni

Teško je da budete zahvalni ako ste pod stresom. Odvojte pet minuta dnevno da biste za-hvalili na svim životnim darovima. Počnite sa udahom i izdahom, izvorom svega što je život.

 

Krenite pravim smerom

Napravite popis događaja koji su vas tokom dana razveselili i onih koji su vam oduzeli energiju. Tako ćete lakše uočiti kojim putem treba da nastavite.

 

 

Počnite s malim stvarima

Ne opterećujte se velikim promenama, počnite s malim stvarima. Promenite, na primer, ono što jedete za doručak. I to može da bude početni korak na putu koji će vas voditi do života za kakvim žudite. Kineska poslovica kaže: ako imate neki problem koji nikako ne možete da rešite, onda to možda i nije više vaš problem.

 

Izvor: Astrozmaj