ASTRO PROGNOZA VELIMIRA REMIĆA ZA REPUBLIKU SRPSKU U 2019. GODINI


Imajući u vidu kompleksnost državne zajednice Bosne i Hercegovine kao i istorijski kontekst, Srbi u istoimenoj zemlji prikazani su znakom Jarca ali i podznakom u zemljanom Biku. S obzirom da je devedesetih godina prošlog veka  potpisivanjem Mirovnog sporazuma okončan građanski rat, važno je osim genetskog horoskopa pogledati i natalnu kartu BiH i Republike Srpske koja je međunarodno verifikovana u Parizu 14.12.1995. godine.

 

Tranzitne planete ukazuju da Republika Srpska ulazi u period svoje najveće političke stabilnosti od kada postoji. Planeta Saturn je u znaku zemljanog Jarca i tu će da bude tokom cele 2019. ali i 2020. godine što znači da Srbi mogu da očekuju uvođenje reda u mnoge segmente društva, ali i dobijanje nagrada zbog pretrpljenih muka, siromaštva i stradanja koja su se dešavala u prošlosti. Inače, Saturn se simbolički odnosi na Srbe u celini kao i na prvu srpsku državu, tako da će Srbija i dalje biti na sve moguće načine prisutna u Republici Srpskoj, jer jaka Srpska garant je stabilnosti ne samo Srbije nego i celog regiona.

 

Konačno se nameštaju astrološki aspekti koji otkrivaju da srpski narod neće biti proglašavan glavnim krivcem i kočničarem zbog zastoja unutar nestabilne BiH. Objedinjavanje rodoljubivih političara kojima je Srpska preča od unutarstranačkih prepucavanja i nacionalne izdaje, doneće republici nesalomivu poziciju koju nijedan spoljni faktor neće moći da poljulja u budućnosti. Planeta Uran putovaće znakom Bika kroz dvanaesto ali i prvo polje horoskopa sve do 2026. godine što znači da će Srbi sve više ići ka osamostaljivanju i vraćanju otetih nadležnosti, koje su silom visokih predstavnika nametnute na nivou BiH.

 

 

Ljudima će se konačno vratiti vera u bolji život. To neće biti samo prolazni optimizam. Naprotiv, građani Srpske na terenu će moći da vide relizaciju brojnih razvojnih projekata koji će omogućiti bolji život svim građanima. Biće nastavljeno ulaganje u izgradnju autoputeva ali i brzih saobraćajnica koje treba da još tesnije povežu Srpsku i Srbiju. Na to objedinjavanje i jačanje srpskog pravoslavnog faktora ukazuje nam spori ali snažni tranzit Saturna koji će u 2019. biti u harmoničnom aspektu sa Neptunom u Ribama što znači da niko tajno neće moći raditi na destabilizaciji republike zato što će svaki obaveštajni rad biti na vreme defanzivno osujećen. Trigonski aspekt između dve spore planete Saturna iz Jarca i Urana iz Bika označavaju velika ulaganja u projekte koji se tiču železničkog i avionskog saobraćaja ali i u oblast poljoprivrede. Moguće je proširenje kapaciteta aerodroma u Banjaluci i uvođenje novih avionskih linija, kao i vrlo ozbiljna priča o izgradnji aerodroma Trebinje. Taj projekat vlast u saradnji sa investitorima treba da realizuje jer se vidi sve veći dolazak stranih turista ne samo u Republiku Srpsku već i u region. Važno je jugu Srpske omogućiti moderan aerodrom na koji bi mogli da sleću avioni sa turistima najviše iz Rusije i Kine, a potom i ostalih istočnih zemalja. Trebinje će doživeti ogroman preporod i ekspanziju kakva nije zabeležena od završetka rata. To će pored Banjaluke i Andrićgrada biti top destinacija za strane goste. Ponovo će biti oboren rekord noćenja što će uvećati prihode u budžetu.

 

 

Lokalne samouprave konačno će početi da vode veću brigu o svojim sugrađanima pa možemo da očekujemo brojne olakšise, pomoć za nezaspolene, stare, bolesne kao i za omladinu koja želi da radi, stvori porodicu i opstane na svojim ognjištima. U Srpskoj će doći do uvođenja modernih tehnologija u oblast poljoprivrede kako bi se ljudima omogućio lakši rad i borba sa vremenskim uslovima. Biće organizovano uređenje korita reka kao i čišćenje životne sredine kako bi Srpska bila zdravije i čistije mesto za život. Moguće su neprijatnosti na planinama odnosno na skijalištima posebno tokom januara i februara 2019. godine. Vidim akcije spasavanja i nestanak lica, promrzline i teške povrede sa kojima će se boriti avanturisti koji neće poštovati upozorenja nadležnih službi nego će svojevoljno krenuti u opasnu avanturu. Ovo se posebno odnosi na Jahorinu  koja će ostvariti veliku dobiti ne samo u zimskoj, nego i u letnjoj turističkoj sezoni. Ulaganja u olimpijsku lepoticu biće nastavljena i tokom 2020. godine.  

 

 

Republika Srpska bi trebala da razmotri mogućnost otvaranja trgovačkih marketa u kojima bi se isključivo prodavali domaći proizvodi, a koji bi bili povoljniji u odnosu na sve ostale radnje. Akcenat treba staviti na olakšavanje života najugroženijim kategorijama stanovništva kao što to rade velike i uređene zemlje sveta u kojima postoje prodavnice za lica slabije kupovne moći. U godini koja je pred nama, Srpska će biti veoma vidljiva na kineskom putu svile i tu možemo da očekujemo značajnu pomoć i ulaganja.  Stići će strane investicije posebno u oblast energetike, saobraćaja ali i poljoprivrede i stočarstva.Jupiter u tranzitu kroz znak Strelca i i osmo polje horoskopa ukazuje da će zemlja uredno izmirivati svoje obaveze prema inostranim kreditorima i finansijskim organizacijama ali i da će sa radom početi neke nove banke u zemlji. Kvadrat Jupitera sa Neptunom otkriva da će pojedine strane banke bankrotirati u 2019. ili će im biti zabranjen rad zbog propusta ili afera za koje će se saznati u javnosti.

 

 

Tranzitne planete pokazuju rast izvoza i BDP u 2019. ali i 2020. godini.  Zbog složene situacije sa sve većim prilivom migranata, Srpska  će biti primorana da u okviru MUP-a oformi dodatno telo koje će se isključivo baviti pitanjem bezbednosti povodom krize koja će da se intenzivira u Federaciji BiH tokom 2019. godine. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač uživaće veliko poštovanje i ugled, a vidim da će biti na određeni način nagrađen od strane Vlade Srpske za odlične rezultate. On je rođen u znaku Strelca u kom će godinu dana boraviti planeta sreće, zaštite i blagoslova Jupiter, te će istoimeni ministar biti jedan od najcenjenijih u državi. Fakultet za bezbednost biće jedan od najpopularnijih u 2019. godini te je moguće da će se za upis u novu školsku godinu prijaviti rekordan broj studenata. Osim interesovanja za istoimeni fakultet, studenti će sve više da se zanimaju za medicinski, građevinski kao i fakultet informacionih tehnologija.

 

 

Međunarodna zajednica konstantno će da šalje donacije u vidu novčane pomoći samo kako bi sprečila prodor migranata u EU. BiH ne sme da dozvoli stvaranje sabirnog centra na svojoj teritoriji jer bi to proizvelo nesagledive posledice po ukupnu bezbednost države. I dalje ćerasti popularnost Milorada Dodika koji će na novoj funkciji u Predsedništvu da zauzme veoma čvrst stav tako da će druga dva člana u Sarajevu teško izlaziti na kraj sa Dodikom koji neće odstupti od srpskih interesa i promena koje želi da sprovede u delo. Pojedine promene koje će inicirati biće dobre za sve narode u zemlji što će se posle ispostaviti kao odličan potez. Možda deluje nemoguće, ali vremenom će Milorad Dodik pridobiti mnogo simpatija kod Hrvata i Bošnjaka koji će biti oduševljeni njegovim radom, a posebno planovima koji se odnose na proterivanje stranaca iz BiH.

 

 

Tranzit Jupitera kroz znak Strelca doneće mu veliku stabilnost, ugled, optimizam, istrajnost kao i popularnost na međunarodnom planu. Već u prvom kvartalu 2019. počeće neuglasice sa ostalim članovima BH predsedništva. Tu možemo da očekujemo zastoje, blokade kao i nezadovoljstvo stranaca koji će pokušavati da umešaju svoje prste s ciljem da smire situaciju i odblokiraju procece u zemlji. Predsednik Dodik će izgubiti suvišne kilograme, a vidim i da će promeniti životne navike. Republika Srpska treba da prati poteze Srbije kada je reč o pojavi epidemija i virusa koje će da zapljusnu ne samo naš region već i celi svet. Banjaluka i Istočno Sarajevo dobiće na značaju u 2019. godini jer će u tim gradovima biti koncentrisani sastanci i dolazak velikih državnika i ambasadora što će doprineti rastu popularnosti istoimenih gradova. Srbi će biti ponosni na snažno jedinstvo koje će da se odslika kroz široku koaliciju stranaka kako u Srpskoj tako i na nivou BiH. Tom pomirenju doprineo je i ciklus Jupiterovog ulaska u znak Strelca – znak koji se odnosi i na religiju, duhovnost, pa nam je jasno da je u svemu bila snažna uloga i SPC koja je doprinela smanjenju podela među srpskim narodom.

 

 

Republika Srpska će u 2019. morati da pooštri kazne za sve one koji se budu bavili uvozom voća iz EU i njegovim daljim distribuisanjem na treća tržišta. Mogući su novi problemi sa izvozom hrane, kao i razne blokade i naravno kazne. Biće problema sa šumama i eksploatisanjem drva, tako da će nadležni organi imati materijala za istražne radnje u 2019. godini. Uslediće realizacija veoma zanimljivih projekata koje će da inicira Emir Kusturica u saradnji sa predsednikom Dodikom. Srpskoj treba ekspanzija seoskog turizma i sve su prilike da će se ići u smeru izgradnje etno sela ili odmarališta koji će da privuku turiste iz celog sveta. Posebna pažnja biće posvećena održivosti sela i proizvodnji organske hrane. Uslediće jačanje namenske industrije u saradnji sa Srbijom, a to će svakako omogućiti otvaranje novih radnih mesta. Parlament Srpske promeniće mnoge zakone, a moguća je i promena Ustava. Sve što je staro i nesvrsishodno u zakonodavstvu, biće promenjeno u 2019. godini. Kada je reč o natalitetu, biće ostvaren značajan pomak ne samo u 2019. već i u godinama kasnije.  

 

 

Veliki zemljani trigon Saturna iz Jarca sa natalnim Jupiterom u petom polju Device doneće povećanje broja novorođenih beba jer će mere Vlade biti takve da će omogućiti mladim ljudima ostanak i opstanak u Srpskoj u kojoj će da šire svoje porodice. Banjaluka, Bijeljina, Istočno Sarajevo i Trebinje biće najpoželjnija mesta za život u Srpskoj te će u tim gradovima biti zabeležen porast broja stanovnika. Država će imati problema sa radnom snagom u 2019. jer se vidi da će ljudi i dalje da odlaze sa Balkana u zemlje EU, ali ono što ohrabruje jeste retrogradnost Jupitera koji odslikava vraćanje tih ljudi koji će stečeni kapital doneti u otadžbinu u kojoj će da pokrenu privatne poslove. Bezbednosna situacija u Republici Srpskoj biće na zadovoljavajućem nivou jer zemlja ima fantastičan tim bezbednjaka koji visoko profesionalno rade na očuvanju sigurnosne situacije u državi. Sa ekonomskim rastom, uslediće i povećanja plata budžetskim korisnicima.

 

 

Januar mesec biće prilično izazovan za srpski narod sa obe strane Drine. Naime, tranzitni Mars boraviće u znaku Ovna sve do 14. febuara, ali će ceo prvi mesec 2019. godine biti obeležen iskušenjima, opasnostima u saobraćaju, obračunima kriminalnih grupa a nisu isključeni ni sukobi među migrantima ili teroristički napadi. Tokom januara desiće se dva solarna pomračenja, jedno delimično na 15 stepenu Jarca 05. januara, a potom potpuna sunčeva eklipsa 21. januara na 0 stepenu znaka Lava. Eklipse imaju odloženo dejstvo šest meseci, pa možemo da očekujemo probleme sa vremenskim nepogodama, skandalima u svetu politike i estrade, a poseban oprez je potreban u saobraćaju i to u vreme jakih i obilnih padavina. Službe spasavanja imaće pune ruke posla. U vreme navedenih pomračenja treba izbegavati velike gužve, putovanja kao i boravak na planinama.

 

 

Domovi zdravlja biće prepuni pacijenata nakon Božićnih praznika. Kvadrat Jupitera i Neptuna ukazuje na pojavu epidemija ali i virusa pa savetujem svima da ojačaju imunitet pre dolaska jake zime i velikih snegova. Neprijatnosti će biti i na benzinskih pumpama, zatim u rafinerijama, fabrikama koje proizvode kućnu hemiju, a nisu isključeni ni vandalizmi na verskim objektima, a aspektovani su i požari, pljačke te problemi sa plinom, naftom i opasnim materijama. Poplave su moguće tokom proleća i jeseni i to pogotovo u zapadnom delu zemlje. Sportisti poreklom iz Republike Srpske koji igraju u raznim reprezentacijama Srbije, ostvariće veličanstvene rezultate u inostranstvu i tako obradovati naciju.

Autor: Velimir Remić, prognostičar Mundane astrologije