UTICAJ I ZNAČENJE MESEČEVIH ČVOROVA U HOROSKOPU


Mesečevi čvorovi obiđu ceo Zodijak za nešto više od 18 godina, 7 meseci i 5 dana i u svakom znaku provedu oko godinu i po dana. U Zapadnoj astrologiji, Severni čvor je poznat i kao Zmajeva glava sa pozitivnim delovanjem, pa se kaže da je Severni mesečev čvor srodan prirodi Jupitera, dok Južni čvor poznat i kao Zmajev rep ima konotaciju nepovoljnog i srodan je prirodi Saturna.

 

Položaj Južnog čvora u natalnoj karti opisuje jedan aspekt našeg karaktera koji je bio prenaglašen u prošlim životima, pa zato teži da ovlada ličnošću u ovom životu i da nas izbaci iz ravnoteže. Kada postupamo bez svesne pažnje, skloni smo da se prema okolini ponašamo iz pozicije Južnog čvora, jer smo navikli da takav pristup ide u našu korist.

 

 

 

Međutim, u ovom životu, iskustva nam pokazuju da pristup situacijama iz stava Južnog čvora našeg horoskopa više nije delotvoran. Kod svih osoba, Severni čvor je smešeten u nekom znaku i u nekoj kući horoskopa, u zavisnosti od trenutka rođenja. Znak u kome je smešten Severni čvor ukazuje na psihološku promenu do koje treba da dođe u samoj ličnosti, dok kuća u kojoj je smešten Severni čvor pokazuje koja iskustva omogućavaju osobi da koristi novu psihoolšku svest.

 

Severni čvor pokazuje gde je naša harmonija, ćemu treba ta težimo i čemu da se nadamo. Mesečeve čvorove nikada ne treba tumačiti odvojeno već isključivo kao skup suprostavljenih osobina između kojih treba naći zlatnu sredinu.

 

Izvor: Astrologruzica